Е, както вече ви разказах, аз обичам сладките неща. Затова ще ви покажа една от любимите ми рецепти. Освен на десертите, съм голям почитател на творчеството на Астрид Линдгрен. И навярно се досетихте, че рецептата, която ще ви покажа е "Кифличките на Карлсон".
Продукти:
За тестото:
1/2 кубче мая
250 мл мляко
2 яйца ( тук импровизирам според броя яйца в хладилника, пробвала съм и с 1)
5 с.л. захар
~ 500гр брашно (за меко тесто)
За пълнежа:
захар (на око и вкус) (може и кафява, в случая е с бяла)
канела
125 гр масло
Начин на приготвяне:
Разтварям маята с една лъжица захар в малко хладка вода. Добавям останалото количество захар, двете разбити яйца и леко притопленото мляко. Разбърквам и започвам постепенно да прибавям пресятото брашно. След това измесвам тестото с разтопено масло, покривам с кърпа и оставям на топло да втаса за около половин час ( ако съм много гладна, може и по малко, а ако има нещо друго интересно за правене, си стои и по-дълго). След това разделям на две топки тестото и разточвам във формата на правоъгълник, с дебелина на блата около половин сантиметър. Мажа обилно с разтопено масло, захар и канела. Завивам на руло и режа с остър нож, парчета дебели около 3-4 см. Подреждам в тавата, правя и втората топка и пак оставям да втасва, като в този момент си включвам фурната на 220 градуса. Когато загрее, ги пъхам във фурната и пека до порозовяване.
П.П. Много харесвам и кифличките от Икеа
Няма коментари:
Публикуване на коментар