неделя, 19 януари 2014 г.
Коледната питка
Рецептата или по скоро тестото, което ще покажа е свързано с началото на моето готварско увлечение. Първата рецепта която приготвих или по-скоро омесих е точно за тази питка. Точно нея приготвих и за трапезата на Нова Година, за да улесня мама. Рецептата е много подходяща за празнични случаи, но и за топла и бърза вечеря - с масълце и сиренце (мням).
Продукти за тестото:
1/2 кубче мая
250 мл мляко
2 яйца
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
~ 500гр брашно (за меко тесто)
150 гр.масло
Начин на приготвяне:
Разтварям маята в меда с малко хладка вода. Добавям млякото и разбитите яйца и разбърквам. След това добавям брашното и солта и замесвам за меко тесто,което домесвам с разтопеното масло. След това втасва и разстиламе на кора която обилно намазвам с разтопено масло след това навивам на руло и нарязвам на парчета с дебелина 3-4 сантиметра. И ги подреждам с разрязаното нагоре. Оставям да втаса и пека в умерено загрята фурна 180-200 градуса, за около 50-60 минути.
А това е парченце от питката, не успях да изпреваря гладните и да я снимам цялата!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар