четвъртък, 17 април 2014 г.

С аромат на козунак

Ако още не сте избрали рецептата за великденския козунак, аз ви предлагам  рецепта, която взех от списание "Good Food" брой 109 страница 10. Използвах рецептата за козунака, но добавих собствен пълнеж. Аз много обичам кроасани с нуга и целта на пълнежа беше да прилича на тази нуга.

Опитайте моето предложение за великденски козунак!

Необходими продукти:

за плънката:
1 ч.ч. орехи
5 с.л. какао
75 гр. масло
20 гр. кокосови стърготини

за козунака:
20 гр. жива мая
200 мл прясно мляко
250 гр. захар
6 яйца
100 гр. масло
50 мл олио

Начин на приготвяне:
В леко затопленото мляко разтваряме маята заедно с 4 с.л. брашно и оставяме да се надигне за около 15-20 минути. В купа разбиваме яйцата със захарта и олиото, бием докато захарта се разтвори напълно. Пресяваме брашното в отделен съд правим кладенче и там изсипваме млякото с маята и разбитите яйца. Замесваме тесто, като на части прибавяме разтопеното масло. Месим, за да стане еластично тестото. Завиваме тестото с влажна кърпа да втаса. Докато втасва, смесваме какаото, орехите, маслото и кокоса. Премесваме тестото и разделяме на две. Първата част разточваме на тънка кора и поръсваме с плънката. Завиваме на руло и усукваме. След това режем на три равни части и оплитаме, поставяме в тавата, да втаса отново. С втората кора повтаряме същото. Печем но 180 градуса за около 40-50 минути(отне ми повече около 55-60 мин.).

Снимките са от втория, първият беше опустошен веднага!

Няма коментари: