понеделник, 26 януари 2015 г.

Курабийки

Днешната рецепта е наистина много простичка, но все пак много вкусна. Използват се продукти, които винаги се откриват у дома.  Имат канелен вкус. От много време издирвах рецепта за истински курабийки и най накрая я открих в един книга на баба ми. Станаха много вкусни.

Необходими продукти:
3 яйца  + 1 жълтък за намазване
6 с.л. захар
5 с.л. олио
1 ч.л. сода
500 гр. брашно
канела + захар за поръсване

Начин за приготвяне:
Разбиваме яйцата и захарта. Прибавяме олиото и разбъркваме отново. Добавяме брашното, содата и омесваме тесто. Разделяме на две и разточваме и режем на кръгчета (аз използвах чашка). Намазваме с разбития жълтък и поръсваме с канела и захар. Печем на 220 градуса до зачервяване.


понеделник, 12 януари 2015 г.

Похвал, похвал!

Похвал, похвал! Днес няма да пиша за сладки или бисквити, а ще ви се похваля, че на олимпиада по география и икономика преминавам на областен кръг (с най-много точки от всички явили се! Юхуууу).

сряда, 7 януари 2015 г.

Масленки със сладко от ягоди

Здравейте! Първата рецепта за новата година е много вкусна, бърза, лесна и сполучлива. Направо се топят в устата. Едно от най-важните неща е да не се препекът. Когато започнат да порозовяват, изваждайте от фурната. Тъй като съм много претенциозна на тема сладка (ям само от ягоди) и ги направих със ягоди (домашно направено от баба), супер се получи. Аз ги правих с кристална захар, защото стават по хрупкави.

Необходими продукти:
1 ч.ч. мас (или масло)
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
1/2 ч.л. сода
сладко от ягоди
брашно за твърдо тесто

Начин на приготвяне:
В купа разбърквате захарта и мастта. След това прибавяме яйцето и бъркаме доста добре. Прибавяме брашното и содата и замесваме тесто. Оставяме да почине 30 минути в хладилник. След това разделяме на две и разточваме на не много тънка кора. С лъжичка поставяме сладко по хоризонтала най-отгоре и завиваме на тръбичка. Така продължаваме докато не свърши кората. Всичко повтаряме с втората част. Печем до порозовяване.